19 February 2014

ilmu awal hingga akhir

Assalamualaikum.

“Dialah Allah,Yang Maha Esa. Allah adalah Tuhan yang bergantung kepada-Nya segala sesuatu. Dia tidak melahirkan dan tidak pula dilahirkan; tidak pula ada seorang pun yang setara dengan-Nya.” 
(al-Ikhlas [112]: 1-4).

"Katakanlah: "Aku berlindung kepada Tuhan Yang Menguasai subuh. Dari kejahatan makhluk-Nya. Dan 
dari kejahatan malam apabila telah gelap gulita. Dan dari kejahatan wanita-wanita tukang sihir yang menghembus pada buhul-buhul. Dan dari kejahatan pendengki bila ia dengki."
(al-Falaq [113]: 1-5)

"Katakanlah, “Aku berlindung kepada Tuhan Pemulihara manusia. Yang menguasai manusia. Tuhan yang berhak disembah oleh sekalian manusia. Dari kejahatan (bisikan) syaitan yang timbul tenggelam. Yang membisikan (kejahatan) ke dalam dada manusia. Dari jin dan manusia.”
(an-Nas [114]: 1-6)


Fenomena Lepat dan Ma'rifatullah

Lepat atau nama betul Ismail Ariffin, kini telah sedikit sebanyak membuka mata masyarakat tentang ilmu ketuhanan atau spesifiknya ilmu Ma'rifatullah. Pada zaman Kesultanan Tanah Melayu, ilmu ini sangat penting dan diterapkan kepada setiap sultan negeri. Namun pada abad ini, ilmu ini semakin pupus dimamah usia.

Awaluddin Ma'rifatullah , awal agama adalah mengenal Allah. Adakah kita kenal Allah, Tuhan yang kita sembah? Adakah kita sering lupa akan Allah? Adakah kita kusyuk beribadat kepada Allah?
"Ilmu tanpa amal; gila dan amal tanpa ilmu, sia-sia.” (Al-Ghazali)

Ramai yang kata ilmu ini adalah sesat. Kenapa sesat? Dengan mengenal sifat 20 Allah, terus dilabel sesat? Yang sesatnya, apabila guru-guru atau wali diangkat lebih dari Allah dan RasulNya. 

Sebelum Lepat berhijrah ke Jerman, beliau ditomah kerana mengikut ajaran yang dibawa oleh arwah ayahnya yang dianggap sesat. Tetapi jika dilihat video-videonya di facebook, cara mendidik anaknya, cara percakapannya, sifat kesederhanaannya, lantas membawa keyakinan di dalam diri tentang ilmu ini. 

Saya tidak berani untuk berkongsi ilmu, kerana masih lagi belajar, bimbang tersalah memberi. Ilmu ini seeloknya belajar dari guru Arif Billah. Maka carilah ilmu ini sebelum pupus. Bukan berniat untuk dapatkan ilmu laduni, pangkat wali, tapi berniat-lah untuk mencari keredhaan Allah. Dia-lah yang Awal, Dia-lah yang Akhir. Wallahualam.